Po mojem mnenju je polstenje copat / čevljev ena najbolj zahtevnih nalog mokrega polstenja /ficanja. Zakaj – vprašate? No, za začetek, je treba narediti dva popolnoma enaka izdelka (ok, ne enaka, ampak celo zrcalno nasprotna – za levo in desno nogo), ki se morata na koncu popolnoma prilegati nogam. Pa še brezšivni so – torej so izdelani v enem kosu, v željeni obliki, velikosti, prepletajočih barvah. Kot verjetno veste, proces polstenja vključuje krčenje (vsak izdelek se pri polstenju skrči od 25% do 50% – odvisno od mnogih dejavnikov), in zato ‘zadeti’ končno velikost in obliko zahteva veliko znanja in izkušenj. Polstenje copat je, zaradi veliko slojev česane volne, ki jih je treba uporabiti, izredno naporno, saj tudi izkušen mojster za samo polstenje porabi poln delovni dan, nato pa še cca. pol dneva, za končna dela (gladka površina, podplati…), ko so copati že posušeni.
Ker so polsteni copati v celoti izdelani iz volne, imajo veliko dobrih, celo dobrodejnih lastnosti, še posebej, če jih nosite brez nogavic. Nežno masirajo podplate – volnena klobučevina spodbuja krvni obtok. Nosite jih lahko preko celega leta, saj vam bodo pozimi greli, poleti pa hladili noge. Pravimo, da naravna volnena polst ‘diha’ in ima antibakterijske lastnosti, zato se copati ne bodo navzeli neprijetnih vonjav. Vzdrževanje ni zahtevno saj je volna je odporna na umazanijo in maščobe. Polsteni copati so mehki, lahki in udobni – sčasoma se bodo oblikovali po obliki vaše noge. Priporočljivi so tudi za ljudi, ki zelo potijo – z nošenjem polstenih volnenih copat na boso nogo se boste znojili manj, vlaga se bo takoj absorbirala in izhlapela v zrak. Več o polstenju, volni in klobučevini je opisano tukaj. Bi tudi vi radi imeli svoje Amuse polstene copate? Kontaktirajte Anjo Musek, ki lahko spolsti copate po vaših željah. Bi si radi naredili svoje polstene copate? Udeležite se katere od delavnic Amuse. Info in prijave: [email protected], 031 855 468.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
Avtorica
Mojstrica polstenja Anja Musek, Amuse. Arhiv
January 2024
Kategorije
|